Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia, słońce, działka i rabarbar chrupany na surowo. Kwaśny smak wcale nie przeszkadzał wręcz orzeźwiał, a ciasto z rabarbarem upieczone przez mamę znikało zanim zdąrzyło wylądować na półmisku.
Teraz raz czy dwa do roku piekę ciasto z rabarbarem. Trochę je zmodyfikowałam na potrzeby podniebienia, bo rabarbar łączę z kokosem. Połączenie to wydaje mi się doskonałym, ale ciasto można zrobić bez kokosa i zamiast rabarbaru dodać inne owoce.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru kryształu – to ok. 240 g (ja dodaje 3/4 szklanki)
- 3 łyżki zimnej wody
- 7 lasek rabarbaru (ja miałam tylko 4 + ok. 200g truskawek)
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej ( to ok 320g)
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- wiórki kokosowe do obsypania ok 3-4 łyżki
- kasza manna ok 1 łyżki (można pominąć)
Składniki na kokosowa kruszonkę:
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz cukier. Na małym ogniu wszystko rozpuszczamy często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstaw do ostygnięcia.
Teraz kolej na rabarbar i w moim przypadku truskawki.
Umyty i osuszony rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Ja go nie obieram, skórka nadaje mu apetyczny czerwony kolor w cieście. Ewentualne truskawki umyj, i bez listków oczywiście przekrój wzdłóż. W misce pokrojony rabarbar i truskawki zasyp galaretką i dokładnie delikatnie wymieszaj tak, żeby były w tej galaretce obtoczone. Odstaw.
Do drugiej miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Teraz wlej przestudzone masło z cukrem, wbij jajka i wszystko starannie miksuj, aż składniki dobrze się połączą.
Tortownicę o średnicy ok 26 cm (u mnie 22 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do formy i dokładnie je rozprowadź.
Teraz tajemna wiedza :). Wierzch surowego ciasto obsyp wiórkami kokosowymi 3 – 4 łyżki i 1 łyżką kaszy mannej to zatrzyma sok z rabarbaru czy owoców. Na to ułóż rabarbar (owoce).
Kruszonka kokosowa:
Wiórki kokosowe i cukier rozetrzyj z zimnym masłem delikatnie w palcach do momentu, aż powstanie kruszonka (większe grudki). Tak przygotowaną kruszonką posyp rabarbar.
Pieczenie:
Piekarnik góra – dół rozgrzej do temp 180°. Piecz około 45 minut. Po ok 20 min pieczenia ciasto przykryj papierem do pieczenia, bo kokosowa pierzynka lubi szybko brązowieć.
Upieczone ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.
I Voilà ! Gotowe!