Tarty, proste szybkie i smaczne. Mogą być na słodko albo wytrawne. Nie mam ulubionej, każda ma w sobie to coś, gdy jem świeżo upieczoną to myślę: to moja ulubiona! Ale, gdy zrobię kolejną to, wiecie :), myślę to samo.
Tarta rustykalna ma dodatkowy urok, prostota składników i wygląd – nie od foremki tylko taki ulepiony, niemal dziecięcy. Mi kojarzący się z ogrodem, latem i południową Francją. Dobra jest do wspólnego pieczenia.
Ja użyłam wiśni. Można użyć śmiało innych owoców, ale wtedy w zależności od ich słodkości należy dostosować ilość cukru do ich posypania lub zrezygnować z niego w ogóle (np brzoskwi nie cukruję wcale).
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (ja przesiewam, ale nie jest to konieczne)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru (ja daję troszkę mniej)
- 3 żółtka
- miseczka wypestkowanych wiśni („na oko”, tak żeby wypełniły tartę)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 % (u mnie 36%, bo tylko taka miałam w lodówce)
- cukier waniliowy lub pasta waniliowa do smaku, jak lubicie
- przyprawy, które lubicie (ja dodałam imbir w proszku, ale może to być np cynamon lub kardamon)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę (miski lub automatu, który wymiesza wszystko za Ciebie). Wsyp cukier, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałeczki i posiekaj wszystko nożem. Teraz dodaj 2 żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki.
Teraz czas na filiżankę dobrej herbaty. 🙂
Następnie włącz piekarnik na 200°, grzanie góra- dół.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. Na środek ułóż wiśnie zostawiając margines ok. 3-4 cm. Posyp je 2 łyżkami cukru (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta dodaj tyle ile chcesz).
Boki ciasta załóż do środka.
Śmietanę i żółtko wymieszaj ze sobą, dodaj cukier waniliowy i przyprawy.
Wlej do środka ciasta na wiśnie.
Pieczenie:
Piecz ok 25-30 min., aż do zrumienienia (masa w środku musi się ściąć). Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego.